tisdag 23 april 2013

Slippery slope, om världens halaste ämnen

I boken Förgiftad, av Rick Smith och Bruce Lourie, kan man läsa om perfluorerade ämnen, som används för att göra saker vattentäta/smutsavvisande. Kända varumärken är tex. Gore-Tex och Teflon.

Perfluorerade ämnen finns alltså i så vitt skilda saker som stekpannor med non stick-beläggning, insidan på popcornpåsar, pizzakartonger, impregneringssprayer och regnjackor.

Varför är det problematiskt, kan man fråga sig. Jo, perfluorerade ämnen bryts inte ned. De sprids i naturen och ansamlas i alla levande organismer. De perfluorerade ämnena finns lagrade i dig och mig, i mina barn och i dina. Och eftersom de inte bryts ner så ökar mängderna för varje generation.

Men gör de någon skada då? Enligt Rick Smith och Bruce Lourie har det hänt att ångorna från överhettade non stick-stekpannor har dödat burfåglar i kök. Fenomenet är känt som "Teflon toxication". För oss människor är ämnena inte akut giftiga, vi faller inte ihop på gatan av akut teflonförgiftning. Men så här skriver tex. Naturskyddsföreningen om de perfluorerade ämnena:

"Ännu är det mesta okänt om hur de fungerar, men i studier på djur syns till exempel att de påverkar immunsystemet, levern, fettnedbrytningen, kroppens hormonsystem, och att de kan orsaka låg födelsevikt."
http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2013-1/giftspridare

Ämnen som påverkar kroppens hormonsystem brukar kallas hormonstörande. Ämnena går in i kroppen och fungerar som hormon. Detta rubbar kroppens egna hormonsystem  och kan därför på sikt bidra till att man utvecklar till exempel diabetes eller cancer, att man får problem med fertilitet, tidiga missfall eller att flickor kommer tidigare i puberteten.

Hämtpizza anyone? Eller ska vi bara mysa lite och poppa pocorn i mikron?
food,grabbing,hands,pizzas,reaching,slices,tablecloths,take out
Bild från clipart

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar