fredag 26 april 2013

Mycket bra och lite dåliga nyheter?

Min dotter har overall, jacka och överdragsbyxor från Kappahl. De är gjorda i deras eget Proxtec-tyg som är vattentätt och andas. Jag mejlar Kappahl och frågar om de innehåller perfluorerade ämnen eller ftalater. Passar samtidigt på att efterlysa pyjamasar i ekologisk bomull, även i storlekar större än 92 centilong.

Här är svaret:

"Vad roligt att ni är intresserade av våra vattentäta Kaxs Proxtecplagg.
Tyget är impregnerat med flourkarboner för att vara vatten och smutsavstötande, dessa är kortare och mer miljövänliga flourkarboner och vi har dubbelkollat så att plaggen inte innehåller miljöfarliga PFOS eller PFOA i produkterna.
Vi på KappAhl arbetar mycket hårt tillsammans med våra leverantörer för att hålla hög kvalitet på alla våra kläder så att alla kunder ska känna sig trygga när de handlar hos oss och vi testar dessa Kaxs Proxtec plagg extra noga i produktion. Våra kemikaliekrav ligger i nivå med Öko-tex krav och alla lagkrav på våra säljmarknader.
Beläggningen i plaggen är gjord av polyuretan. Vi har även testat tejpen på insidan av sömmarna plus plastdetaljerna så att dom inte innehåller PVC. På dessa plagg testar vi också alltid NPEO*.
De alternativ på marknaden som används som impregneringsmedel i stället för PFC är oftast nanoteknologi (dendrimer), vi håller oss uppdaterad på området men är för tillfället avrådda från kemister på Swerea att använda detta alternativ då det inte finns tillräckligt med forskning och hur nanoteknologi kan påverka våra celler.
Vi har även varit på granskning av Miljöförvaltningen, KEMI (Svenska Kemikalieinspektionen), SP (Statens Provningsanstalt) och KLIF (Norska Kemikalieinspektionen). Dessa myndigheter och företag har varit imponerade av vårt kemikaliearbete och deras rapporter skall finnas tillgängliga för allmänheten. Dessutom har vi hållit föredrag på Svensk Handel för Milljöförvaltningen och Stockholms vatten och dom har alla tyckt att vårt kemikaliearbete har varit mycket bra. Vi sitter med i Kemikaliegruppen på Swerea för att hålla oss uppdaterade i kemikaliefrågan och vi sitter också med i andra stora samarbetsprojekt där vi jobbar för en bättre miljö, kemikaliehantering och vattenförbrukning så som STWI (Swedish Textile Water Initiative), SSEI (Swedish Shoe Environmental Initiative), BCI (Better Cotton Iniative) etc.
Angående organisk bomull jobbar vi kontinuerligt för att få mer andel organisk bomull eller andra hållbara fibrer. Nu i vår har vi utökat vårt sortiment på Newbie att innehålla även större storlekar. Men tillgången är inte alltid så stor som man skulle önska och därför är vi medlemmar i BCI och andra samarbetsprojekt.
Jag hoppas du är nöjd med svaret och känner trygghet i KappAhls arbete med hållbarhet på dessa områden. Om du har ytterligare frågor tveka inte att kontakta mig igen.
Med vänlig hälsning"
 
Jag tänker att Kappahl verkar jobba seriöst med att se över kemikalieanvändning och miljö, vilket gör mig glad!
 
Å andra sidan skriver Kappahl att Proxtec-materialet innehåller kortare fluorkarboner som inte ska vara lika farliga och långlivade. För mig som lekman och privatperson är det jättesvårt att värdera den informationen. Är fluorkarboner i själva verket pretty bad, trots att de är bättre än "vanliga" perfluorerade ämnen, eller är de helt okej? Har just mejlat tillbaka och frågat. :-)
 
Kappahl föregår med gott exempel vad gäller PVC-plast, som de tog bort ur sina regnplagg 2002. PVC-plast innehåller ofta ftalater som är hormonstörande.
 
*NPEO (nonylfenoletoxylat) används bland annat som mjukgörare. Det bryts ned till nonylfenol som är hormonstörande, medför risk för nedsatt fertilitet och fosterskador. Nonylfenol är mycket giftigt för vattenlevande organismer. NPEO är förbjudet inom EU men finns ofta i kläder och textilier som är importerade från länder utanför EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar