fredag 19 april 2013

Ingen kan göra allt men alla kan göra något

I september 2012 kände jag mig deppig, hängig och energilös. Efter en räcka åkommor och penicillinkurer och en dotter som just börjat på dagis med därtill hörande dagisbaciller kände jag att jag måste göra något. Så här ville jag inte må, varken kroppsligt eller själsligt. Så jag började som jag alltid gör - jag googlade.

Först läste jag på om mat och näringsbrister och sedan kom jag in på sidor om IFD-mat (Inflammation Free Diet) och satte igång. Mina sista graviditetskilon försvann av bara farten och jag fick mer energi. Eftersom jag läste att ekologisk mat var bättre rent näringsmässigt började jag välja ekologisk mat så långt det var rimligt och görligt.

Snart började det kännas ologiskt att vara så noga med vad jag stoppade i mig utan att reflektera vad jag tvättade mig med och smörjde in min kropp med. Jag övergick till ekologiska och naturliga produkter och googlade snart varenda ingrediens i alla tuber och burkar jag köpte hem.

Efter en tid kändes det ju helt galet att vara så noga med det jag smörjde in huden med, utan att reflektera vad jag fick i mig för skadliga ämnen från kläder, möbler och saker i mitt hem. Snart läste jag allt om att plastbanta, om flamskyddsmedel, ftalater och bisfenoler.

På jobbet renoverades hissarna och plötsligt stank det i dem. Vi fick beskedet att det "bara" var kablarnas plasthöljen av PVC-plast som avdunstade mjukgörare. De flesta ryckte på axlarna, utom jag som började ta trapporna sex våningar istället.

På min dotters förskola togs samtidigt Naturskyddsföreningens upprop Plast inkräktar i barnens vardag upp på ett föräldramöte och pedagogerna hade börjat fundera över materialvalen på dagis.

Jag lyfte blicken ännu mer, och såg att allt och alla hänger ihop. Vi måste ändra hela den stora världen för att vi och våra barn och barnbarn (om vi får några...) ska kunna leva i en hälsosam, eller åtminstone inte skadlig miljö.

Jag kan inte förändra världen, men jag kan åtminstone försöka med min lilla del av den.

I den här bloggen vill jag skriva om detta. Jag gör inte anspråk på att vara vetenskaplig, opartisk eller ens konsekvent. Det här är min tolkning och upplevelse av det jag läser, hör, ser och funderar på. Jag är inte fullärd på något sätt, utan står precis i startgroparna i mitt försök till att skapa en hälsosammare, ogiftigare tillvaro i mitt hörn av världen.

Wish me luck! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar