fredag 26 april 2013

Infertil och allergisk av vanlig deo?

Rensade lite i badrumsskåpet härom dagen och fann min gamla deodorant från Nivea som jag förvisso slutat använda men inte kommit mig för att göra mig av med.

Blev lite nyfiken på vad som egentligen finns i den och tittade på etiketten på baksidan. Där stod "48h effektivt antiperspirant skydd utan alkohol". Aha, utan alkohol, då är den säkert extra mild mot huden kan man ju tänka då.

Men sedan såg jag att man kan dra bort etiketten och därunder finns innehållsförteckningen där det står vad den egentligen innehåller. Roade mig med att googla på alla ingredienser, och jag fann misstänkt hormonstörande ämnen och ett gäng känt allergiframkallande ämnen, varav minst tre ingår i de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa.

Här  kommer hela långa listan med ingredienser och vad jag fann "out there"
 om dem:

Aqua
Är ju vatten, inte så mycket att orda om.

Aluminium chlorohydrate
är ett salt som reagerar med ett ämne i svettkörteln och bildar en propp som hindrar svetten från att komma ut. Somliga källor säger att aluminum är nervtoxiskt och att det finns ett samband mellan aluminum och Alzheimer och cancer medan andra säger att det inte finns ett sådant samband.

PPG-15 Stearyl Ether
gör att huden känns len och mjuk. PPG-15 tas nästan inte alls upp genom huden och anses därför säker för människor. Enligt Environment Canada Domestic Substance List är PPG-15 dock "suspected to be an environmental toxin", men inte bioackumulerande eller onedbrytbart.

Steareth-2
används som emulgeringsmedel. Utan emulgeringsmedel skulle de andra ämnena i deodoranten inte kunna blanda sig med varandra utan skikta sig ungefär som en salladsdressing. Steareth-2 är enligt flera källor irriterande på ögon.

Steareth-21
är liksom Steareth-2 ett emulgeringsmedel. 
"There are some concerns regarding the contamination of Steareth 21 with small amounts of 1,4-dioxane, a by-product of ethoxylation and a known toxin. However, this contamination can be controlled through purification and is not considered a likely hazard in cosmetics or personal care products."
Steareth-21 är också ett misstänkt miljögift, men tros inte vara bioackumulerande eller onedbrytbart.

Parfum - överraskande obehagligt!
Syntetisk parfym innehåller både alkohol med ftalater samt syntetiska doftämnen. Ftalater används som lösningsmedel, doftförstärkare samt denatureringsmedel men står inte angivna i produktens innehållsförteckning. Ftalater är hormonstörande och kan skada fertiliteten hos människor och skada utvecklingen hos foster och spädbarn. Ftalater, liksom andra hormonstörande ämnen misstänks ligga bakom många endokrina (hormonberoende) sjukdomar som vissa cancersorter, diabetes och övervikt.
WHO lade i februari fram en forskningsrapport som visar på att dessa samband är högst verkliga. Läs mer i tex. Svd.

Magnesium Aluminium Silicate
ett mineral som ofta används som utfyllnad eller förtjockningsmedel. Magnesium Aluminium Silicate har stora molekyler och ska därför inte kunna tas upp via huden. Anses säkert i mindre mängder för människor just därför, men inte i större mängd eftersom aluminum av en del anses nervtoxiskt. Jag tänker att det må vara säkert för oss människor, men allt aluminium vi duschar av oss hamnar ju i vattnet och så småningom någon annanstans. Är det lika säkert för alla organismer som för människor?

Persea Gratissima Oil
är detsamma som avokadoolja. Det låter ju hur bra som helst tänker jag först, avokado kan man ju till och med äta. Kallpressad avokadoolja är nyttigt och innehåller bl.a. mycket vitamin E som är antioxidantiskt. Men för att få ut mer olja kan man (om jag förstått rätt) också använda upphettning och/eller lösningsmedel som löser upp oljan och på så vis utvinna mer. Rester av lösningsmedel kan därför finnas kvar i oljan plus att upphettning ofta förstör fettets struktur och gör den mindre nyttig.

Trisodium EDTA
är ett bindemedel, och kan binda metaller till sig. EDTA används som stabiliseringsmedel i en mängd hygienprodukter och också vid tex. järnberikning av livsmedel eftersom det kan binda metall till sig. EDTA används just på grund av denna egenskap i läkemedel vid exempelvis tungmetallförgiftning (tex. blyförgiftning) för att det binder metallen till sig och kan dra dem ur kroppen. Låter ju hur bra som helst!

Men: "EDTA itself does not penetrate the skin; however, its ability to facilitate penetration means you should be aware of the other ingredients your beauty products contain."

Kan det vara så att EDTA gör att aluminiumet i de övriga ingredienserna ändå kan penetrera huden fast molekylerna från början var för stora? Jag vet inte!

Limonene
Så här skriver Shenet om Limonen:
"På 1980-talet började d- och dl-limonen ur citrus användas i industrin till avfettning och rengöring som ett alternativ till traditionella lösningsmedel och som förtunning i oljefärger istället för lacknafta och balsamterpentin. Inom några år hade limonen blivit den mest rapporterade allergenen av alla doftämnen. 2001 hade svenska arbetsmiljöforskare rett ut att oxidering var boven. På köpet löste man mysteriet med parfymer som passerade vartenda allergitest men sedan ändå rapporterades ge massor av allergiska reaktioner. Orsaken var att testerna gjordes på fabriksfräscha produkter medan allergikerna använt parfymer som börjat oxidera. När limonen används i "biologiska hudvårdsserier" som vinnlägger sig om att inte vara allergiframkallande kan det beskrivas som "naturlig beståndsdel i eteriska oljor"
Min slutsats 1: Limonene är en eterisk olja som finns naturligt i citrusskal. De är inte farliga när de är färska men blir allergiframkallande när de börjar oxidera, vilket de gör ganska snabbt.
Min slutsats 2: bara för att det är "naturliga" produkter behöver det inte betyda att det är snällt och allergivänligt.

Linalool
Förekommer både naturligt och syntetiskt framställt. Är ett doftämne och verkar antiseptiskt och svampdödande. Allergiframkallande, kanske för att det används så mycket.

hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde - Om jag inte kan uttala det, bör jag då ha det i min armhåla? :-)
Ett doftämne som påminner om liljekonvalj. Används ofta som doft för att maskera dofter av andra ingredienser. Ämnet tas lätt upp av huden men kan orsaka kontakteksem.

Alpha-Isomethyl Ionone
Syntetiskt doftämne känt för att irritera huden och trigga allergiska reaktioner hos en del. International Fragrance Association (IFRA) förbjöd ingrediensen i parfymer och cologner men ingrediensen är fortfarande vanlig i andra kosmetiska produkter. Källa.
"Possible human immune system toxicant or allergen" och "Suspected to be an environmental toxin" enligt EWG, Environmental Working Group

Geraniol 
En av de eftertraktade doftande "rosenalkolholerna". Att den också är en känd allergen bortses gärna ifrån. Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EUs vetenskapliga kommitté för komsumtionsvaror (SCCP). Källa

Benzyl Alcohol
Lösningsmedel för doftämnen. Också en av de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EUs vetenskapliga kommitté för komsumtionsvaror (SCCP). Källa

Citronellol
Ökänd allergen. EU-myndigheter har diskuterat i åratal om att förbjuda eller begränsa användningen av citronellol i kosmetika, därför att misstankarna om dess skadlighet är starka och dokumentationen om riskerna otillräcklig. Källa

Benzyl salicylate
"Known human immune system toxicant or allergen"
Hormonstörande
Misstänkt miljögift
Källa

Hexyl Cinnamal
Ett doftämne som förekommer naturligt (i kamomill) och syntetiskt. "Class B allergen according to DIMDI classification"

Butylphenyl Methylpropional
Ett tillsatsämne i parfymer. Vanligt med allergiska reaktioner.

Citral
Förekommer naturligt och syntetiskt. Används som doftämne i bland annat hygienprodukter men även som smakämne i läskedrycker. Sällan irriterande när det förekommer naturligt i sitt sammanhang, som i eterisk olja. I ren form, isolerat eller syntetiskt, hör citral till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa. Kan ansamlas i fettvävnad. Djurförsök tyder på att citral kan hämma sårläkning och skada cellvävnaden som bl. a. bygger upp blodådrorna. Källa


Tja, jag tror jag håller mig till min bikarbonat även fortsättningsvis...


Vänligen observera att detta inte är någon opartisk granskning av vetenskapliga forskningsrapporter, men jag har läst på flera olika sidor om alla ämnen. Jag är en vanlig konsument som försöker hitta information "out there".





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar